27 Eylül 2014 Cumartesi

CHARLİ CAPLİN THE GREAT DİCTATOR 1940

Tartışmasız büyük efsane Charlie Chaplin’ in 1940 yılında ABD’de çektiği politik komedi filmidir. Başrolünü Paulette Goddard ile paylaşmıştır ve ilk sesli filmidir. ABD’nin Hitler Almanya’sı ile barış içinde olduğu dönemde gösterime giren film Hitler ve Nazizm’i katı bir üslup ile eleştirmektedir. Antisemitizm ve faşizm akımlarını nazizme savaş açarcasına topa tutarak yorumlayan Chaplin, filmi o dönemin sıra dışı filmi olmasını başarmıştır. Filmin bir sahnesinden Naziler için “beyinleri ve kalpleri olmayan, makineleşmiş insan” demiştir. Filmin en etkili sahnesi ise son bölümde yapılan dört dakikalık konuşmasıdır. ABD tarafında 1997 yılında Kongre Kütüphanesi’nin “kültürel, tarihi ve estetik bakımdan önemli” filmleri arasına girmiş akabinde Ulusal Film Arşivi’nde koruma altına almışladır. Haliyle o yıllarda Nazi Almanya’sında gösterime girememiş yasaklanmıştır.
Hitler’in parodisi olan Adenoid Hynkel ve Yahudi bir berberi canlandıran Chaplin, filmde Almanların Yahudilere yaptığı baskılardan ve uyguladığı diktacılığı tek tek işlemiştir. Getto bir mahallede başlayan film Avusturya toplama kampına kadar uzanan komedi filminin son sahnesinde yapılan konuşma aşağıdaki şekildedir; Askerler! Zorbalara itaat etmeyin. Onlar sizi eziyor; düşüncelerinizi, hislerinizi ve hareketlerinizi planlıyor, sizi koyun yerine koyuyorlar. Sizi aç bırakıp, hayvan terbiye eder gibi şartlandırıp topun ağzına sürüyorlar. İnsanlıktan çıkmış, beyni ve kalbi makineleşmiş kişilere teslim olmayın. Sizde nefret yok, sevilmeyen kişiler nefret eder ancak. Askerler! Esirlik için değil, hürriyet için savaşın. Şöyle der Luka İncili’nin 17. bölümünde “Tanrının krallığı insanın içindedir” Bir kişiye, bir gruba değil, herkese açıktır. Siz insanlar, makineleri yaratacak güçtesiniz, mutluluğu yaratacak güçte. Bu güçle yaşamı hür ve güzel yapın, harika bir maceraya dönüştürün. Bu sırada Avusturya’da bir çiftlikte ağlamakta olan Hannah, radyodan sevgilisinin kendisine ve tüm insanlara seslenişini dinler ve umudunu kaybetmemeye karar verir. Bu harikulade başarılı bir filmi izlememek tabiki de büyük bir eksikliktir diye düşünüyoruz ve sizlere bu muhteşem filmi www.kiyakfilm.com ayrıcalıklarından faydalanarak ve siz sinemaseverlere sunduğu keyifin tadını çıkararakle HD görüntü kalitesinde izleme imkanı sunuyoruz. Filmin en kıyak adresi www.kiyakfilm.com iyi seyirler diler..

Tür: Komedi, Politik
Yapım: 1940 great britain
IMDB Puanı: 8.5
Yönetmen: Charles Chaplin, Wheeler Dryden
Oyuncular: Yapımcı: Charles Chaplin Senarist: Charles Chaplin Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie Müzik: Charles Chaplin
http://kiyakfilm.com/hd-izle/charli-caplin-the-great-dictator-1940/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder